Hvordan begynne?

Hvordan begynne å tegne med penn?

Når jeg begynte å tegne med penn gikk jeg for enkle motiver uten spesiell tekstur eller stort antall detaljer, alle må starte et sted. Om det å tegne med penn er totalt nytt for deg på alle nivåer, begynn gjerne med enkel lineart uten for mye detaljer.

Det er ingen vei tilbake med pennestreker så tegn gjerne opp først med blyant. Erfaringsmessig sitter alt av blyantstyrker over styrken HB dårlig slik at pennestrekene ikke fester seg til arket og sitter like godt som de burde,  bruk heller 2H eller 3H for å unngå overraskelser underveis.

picture1-2070374-2-1529235518766Tips:

Å tegne på flatt skrivebord kan fort gi illusjonen av proporsjons feil og jeg anbefaler derfor at du har en slags plate du kan heve når du tegner, som for eksempel staffeli eller tegnebord. Ideal vinkel når man tegner er vanligvis mellom 30-45 grader.

picture1-2070374-2-1529235518766

Om realistiske tegninger er ditt mål, vær forberedt på å bruke lang tid på små områder. Det er tidskrevende så du må være motivert nok til å gjennomføre det motivet du velger å tegne, velg et bilde du virkelig vil lage eller prøve deg på.

picture1-2070374-2-1529235518766Tips 2:
Bruk alltid referansebilde(r) i høy kvalitet. Detaljer, detaljer, detaljer.

picture1-2070374-2-1529235518766

Når man først går over til mer detaljerte tegninger med penn er det fort gjort å tegne ALT. Treningen ligger i å tegne opp enkel skisse uten for mye detaljer men kanskje noen hjelpelinjer her og der, og så ta resten på sparket.

Begynn alltid med det du synes er viktigst eller vanskeligst først, kanskje det mest sentrale i tegningen din. Jeg begynner alltid med øynene, for om de ikke blir riktige kommer heller ikke resten til å bli riktige. To gode grunner til å begynne med det vanskeligste:

Hvis du lar den vanskeligste biten være helt til slutt, og du gjør en alvorlig feil har du da kastet bort mye krefter og tid til det punktet. Hvis du gjør en feil på den vanskeligste biten i begynnelsen så har du alternativet å starte på nytt uten å kaste bort for mye arbeid, eller planlegge bedre hvordan du kan jobbe rundt det.

Når du har fullført denne delen vil resten virke lettere og selvtilliten vil være på plass!

Eksempel på en av mine tidlige pennetegninger, da jeg begynte. Enkelt motiv, uten for mye pirking med detaljer. Få enkle streker kan fint gi en fin effekt om du finner balansen.

Uten navn-jhkjbnm Over: Karloff og Lugosi, tegnet med penn i 2008/2009.

Ikke heng deg opp i en tegning og sitt forlenge av gangen. Jeg anbefaler sjeldent å lage en enkel tegning i kun én sitting. Etter noen timer blir både øyne, hode og konsentrasjonen vag og du vil overse småfeil. Ta noen skritt tilbake og se på verket ditt på avstand (de er her vinkelen på tegnebordet kommer inn). Det er viktig å studere det du gjør, om du holder på for lenge kan du også oppleve at det blir for overarbeidet. Ved å ta en pause har du også rom til å komme med nye idèer til å fortsette eller bygge på verket ditt. Til din overraskelse neste gang du ser på tegningen med “nye øyne” vil du også se at det kanskje er en del du skulle fikset på. Om du velger å ha pause på noen timer eller uker er smak og behag. Du må like hva du gjør for å holde motivasjonen oppe.

Det er ikke nødvendigvis hvor lang tid du bruker på en tegning som teller, men kvaliteten og innsatsen du legger inn for å bli bedre.

picture1-2070374-2-1529235518766

  • Dette er et kapittel fra boken min. Hva synes du? Var dette nyttig?   

ending

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

opp ↑

Lag ditt nettsted på WordPress.com
Sett i gang
%d bloggere like this: